Rubik (Zeka) Küpü Nedir? Nasıl Yapılır?

Rubik (Zeka) Küpü Nedir? Nasıl Yapılır?

Zeka küpü olarak bildiğimiz Rubik küp, 1974 yılında icat edilmiştir. 1980 ve 1981 yıllarında 2 kez üst üste yılın oyuncağı seçilmiştir. Hem çocukların hem yetişkinlerin kullanabildiği bu küp kişisel beceri, planlama ve zeka gelişimine de katkı sağlamaktadır.

Rubik (Zeka) Küpü Nedir?

Rubik küp, 6 farklı renkte 26 küçük küpün bir araya gelmesiyle oluşan, küp şeklindeki bir nesne ve oyuncaktır. Bu küpün 6 yüzeyinde de renkler aynı olmalıdır. En başta karmaşık olan renkler oyun sonuna doğru şekilde bir araya getirilmeye çalışılır.

Rubik küpünün kendine ait fiziksel özellikleri vardır. Tek bir yüzeyde bulunan 9 küp birlikte hareket ettirilir ve bu şekilde renklerin konumları değiştirilir. Büyük küpün her bir yüzeyi aynı oluncaya dek egzersiz-oyun devam eder.

Rubik Küpü Kim İcat etti?

Rubik küp, Macaristanlı heykeltıraş ve mimar olan Erno Rubik tarafından icat edildi. Tasarımın son halini alması ve piyasaya sürülmesi 1974 yılını buldu. Hareket edebilen 26 küçük küpün bir araya gelerek bir büyük küp oluşturduğu tasarım bilim insanları tarafından da fazlasıyla ilgi gördü. Tarih boyunca en çok satan oyuncağı tasarlayan Erno Rubik, 1975 yılında Rubik küpünün patentini aldı. 1977 yılında Macaristan’da ilk kez seri üretimi yapıldı ve günümüzde tüm dünya ülkelerinde üretilip satılmaktadır.

Rubik Küp Nasıl ve Ne Kadar Sürede Yapılır?

Rubik küpünün ne kadar sürede biteceği tamamen kişiye ve küplerin konumuna bağlıdır. Yapılan araştırmalarda robotların Rubik küpünü ortalama 5 dakika 27 saniyede çözebildiği görülmüştür ve insanlar için bu ortalama çok daha yüksektir.

Rubik küpü yaparken şu adımlar izlenmelidir:

  • Oyuncunun küpü tanıması önemlidir. Küpte beyaz ile sarı, mavi ile yeşil, kırmızı ile turuncu karşı karşıya gelmelidir ve renkleri konumlandırırken bu özelliğe dikkat edilmelidir.
  • Beyaz küpü işaretlemek kendinize bir pusula belirlemek gibidir. Bunun için büyük küpün bir yüzeyinde beyaz küçük küpler artı şekline getirilmelidir.
  • Beyaz köşeler çözülmelidir. Her bir köşe parçasında bir beyazın yanında iki farklı renk yer alır.
  • Bir sonraki adımda orta katman çözülür ve alttaki iki katmanın renkleri uyumlu hale getirilir.
  • Üst katmanda sarı küpler artı şeklinde bir araya getirilmeye çalışılır. Sonrasında bu katmana tüm sarılar taşınmaya çalışılır.

Rubik Küpü Zeka Geliştirir mi?

Rubik küpü, zeka becerilerini geliştirmekte en etkili oyuncaklardan biridir. Planlama, hayal gücü, fizik, matematik gibi birçok beceri oyun boyunca kullanılır. 6 farklı renge sahip 26 farklı küp doğru şekilde hizalanmaya çalışılır. Her 90 derecelik dönüşte 9 küp birden hareket ettirilir. Tüm bunlar yapılırken oyuncu çok boyutlu düşünme ve bir sonraki adımları hesaplama yeteneğini geliştirir.


Yayımlandı

kategorisi

yazarı:

Etiketler:

Yorumlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir